12. ožujka 2011.

Savez za budućnost BH nogometa ili brisanje sa FIFA-ine i UEFA-ine karte svijeta!

Reprezentativci BiH


Bosna i Hercegovina na nogometnom planu nikada nije bila u goroj situaciji, omča oko vrata sve je izvjesnija, a ista će nam uskoro zadati smrtonosan udarac...

Naime, nakon što su 5. marta po političkom režimu Milorada Dodika, iz RS-a odbili jednoglasno statut, isto se desilo na posljednjoj skupštini IO NFS/BiH. Dakle, današnja skupština uvertira je onoga šta će se desiti 29. marta, a nakon toga, 1. aprila vjerovatno slijedi suspenzija od strane FIFA-e i UEFA-e.

Prevedeno na naš jezik, odbijanje zapovjedi krovnih kuća fudbala, biće sankcionisano, a najviše će ispaštati reprezentacija i klubovi. Reprezentacija će biti izbačena iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo, dok klubovi neće imati pravo nastupa na Euro sceni.

Prema tome, s pravom se pitamo hoće li daljnji tok Premeir lige biti regularan i na kraju, da li će konačni pretendent biti legitiman ? Isto tako se pitamo ima li Safet Sušić magični štapić s kojim će skrenuti igračima pažnju sa dešavanja u krovnoj kući bh. nogometa i koliko će ostaviti traga na samu utakmicu posljednja zbivanja u fudbalskom loncu Bosne i Hercegovine ?

Igra političkog režima

Utakmicu sa Rumunijom, 26. marta na megdanu Bilinog Polja ni slučajno ne smijete propustiti. Osim što je ta utakmica toliko važna za naš nacionalni tim, to vam je vjerovatno i posljednja prilika da u ovoj godini na djelu vidite Edina Džeku, Emira Spahića, Miralema Pjanića i druge kako se krvnički bore za uspijeh u majici na kojoj je grb naše zemlje.

Ako doživimo suspenziju, fudbala u našoj zemlji neće biti, no igre ćemo se zasigurno nagledati, ako ništa, barem one političke. Jer negdje u pozadini iza svega ovoga stoji jedan moćan politički režim kojem nije u interesu da Savezom rukovodi jedan čovjek. Kako kažu, takvim činom bi se urušio duh Dejtona, a fudbal bi bio pravi pokazatelj da i državom može rukovoditi jedan čovjek.

Je li ikome pala na pamet obična raja ? Jer u državi gdje se i himna pjeva šalabahterski ima mnogo onih koji reprezentativne uspjehe žargonski doživljavaju kao vjerske praznike. Utakmice repke svima nama više su od jedne sasvim obične utakmice, a podobni ljudi koji se nalaze u Savezu mogli bi nam i to uskratiti. Ko to može Džeki, Spahiću, Pjaniću i drugima zabraniti da igraju nogomet za svoju repku? Vjerovatno je pitanje na kojem bi vas neki normalan europski čovjek pogledao u čudu, no u maloj zemlji smještenoj na balkansom poluotoku sve je moguće. Ko je ovdje zbunjen, a ko lud, presudite sami.
Autor:
N.Selimović Sportin.ba

Nema komentara:

Objavi komentar