12. travnja 2011.

NK Dinamo postaje GNK Dinamo



Kao što se i očekivalo na današnjoj skupštini NK Dinama klubu je dodan dodatak građanski u prefiks kluba, odnosno postaje Građanski nogometni klub Dinamo.

Prijedlog je prihvaćen jednoglasno, a u klubu su time željeli naglasiti kako je današnji Dinamo nasljednik Građanskog, koji je 1945. ugašen.

Na taj način povodom stote godišnjice kluba želi se istaknuti da je najstariji aktivni zagrebački klub Dinamo. Od 1991. u statutu Dinama piše da je naš klub sljedbenik Građanskog koji je dekretom Komunističke partije 1945. morao biti ugašen, stoji na službenim internetskim stranicama hrvatskog prvaka.

Dinamo je tako po peti put promijenio ime. Prije 56 godine osnovan je FD Dinamo, koji je nastao od trenera i većine igrača predratnog HAŠK Građanskog. Novi klub tada je preuzeo i boju dresova Građanskog od kojeg mu i nadimak Modri. Nakon osamostaljenja 1991. Dinamo mijenja ime u HAŠK Građanski, a dvije godine poslije ponovno mijenja ime, ovaj put u Croatia. Početkom 2000. klubu se vraća ime NK Dinamo, a od danas postaje GNK Dinamo.


Mamić postao izvršni predsjednik

Predsjednik kluba Mirko Barišić dobio je, izmjenama Statuta, petogodišnji mandat, a ne kao dosad četverogodišnji, a izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić preimenovan je u izvršnog predsjednika. Barišić je predsjednik Dinama već 11 godina, a s novim mandatom postat će najdugovječniji predsjednik u povijesti Modrih. Također, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković više neće biti član Dinamove skupštine zbog usklađivanja statuta kluba sa Zakonom o športu.

Na Skupštini je priopćeno kako je Dinamo prošlu godinu završio s prihodom od više od 29 milijuna kuna.


Prosvjed navijača Dinama

Tim promjenama nisu zadovoljni pripadnici Udruge navijača Dinama koji su transparentima i skandiranjem ispred stadiona tražili puno radikalnije promjene u Dinamu. Navijači Dinama pokušali su za vrijeme Skupštine ući u prostorije kluba s članskim iskaznicama, ali ih zadržali zaštitari.

Pripadnici Udruge navijača Dinama i građanske inicijative Zajedno za Dinamo još od nedjelje su ispred stadiona Maksimir započeli prosvjed zbog neslaganja s klupskom politikom i vodstvom Dinama. Tijekom protekla tri dana navijači su kampirali i čak spavali ispred stadiona.

Oni su tražili da Zdravko Mamić ode iz kluba i da udruga građana NK Dinamo počne funkcionirati u skladu sa zakonom. Tražili su i da članovi kluba imaju pravo sudjelovanja u biranju tijela kluba kao što je slučaj u brojnim europskim klubovima i kao što nalaže Zakon o udrugama te da Skupština i tijela kluba pokrenu javnu raspravu oko novog Statuta kluba među svim članovima udruge građana NK Dinamo.

hrt.hr


Nema komentara:

Objavi komentar